Strona główna | Pomoc | Rejestr zmian |

 musi zawierać wszystkie frazy szukaj w:  opisach,  archiwum
Jesteś tutaj: www.wsse.gorzow.pl:

KIEROWNICTWO
ORGANIZACJA URZĘDU
PRZEDMIOT DZIAŁALNOŚCI I KOMPETENCJE
LABORATORIUM
BUDŻET
MAJĄTEK
PODSTAWY DZIAŁALNOŚCI
ZAŁATWIANIE SPRAW
SKARGI I WNIOSKI
UDOSTĘPNIANIE INFORMACJI PUBLICZNEJ
ZAMÓWIENIA PUBLICZNE
PRACA W WSSE
KOMUNIKATY, OGŁOSZENIA, STANOWISKA I OCENY
REALIZACJA ZADAŃ PUBLICZNYCH
REALIZACJA ZADAŃ W ZAKRESIE EFEKTYWNOŚCI ENERGETYCZNEJ
PROWADZONE REJESTRY, EWIDENCJE I ARCHIWA
POWIATOWE STACJE SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNE
INSTRUKCJA KORZYSTANIA Z BIP
REDAKCJA BIP
PLIKI DO POBRANIA
Wizyt:
5705085
22-05-2009 11:00
Występowanie bakterii Listeria monocytogenes w żywności, zagrożenia z tego wynikające

Listeria monocytogenes – nazywana często bakterią „lodówkową”, jest to groźna bakteria, która może się przenosić drogą pokarmową, potrafi uniknąć wielu metod sterylizacji, jest odporna na zakwaszenie środowiska i wysokie stężenia jonów sodowych (czynniki konserwujące w produktach spożywczych), a na dodatek potrafi się rozmnażać w temperaturach, które zwykle panują w lodówkach. Przechowywanie żywności w warunkach chłodniczych nie zapobiega więc rozwojowi Listerii. Szczególnie ryzykowne jest spożywanie sera wyprodukowanego z mleka niepasteryzowanego, pasztetu czy gotowanych posiłków zawierających mięso - długo przechowywanych w lodówce, a nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury przed spożyciem. Bakteria ta szczególnie upodobała sobie mleko, sery, lody, surowe warzywa, kiełbasę, drób, mięso, ryby – a więc większość wrażliwych na temperaturę pokarmów, które przechowujemy w lodówce.
Najczęściej stwierdza się obecność tej bakterii w produktach pochodzenia zwierzęcego i wędlinach plastrowanych i pakowanych próżniowo oraz przetworach mleczarskich – zwłaszcza niektórych rodzajach serów miękkich – maziowych, pleśniowych.

Najskuteczniejszą metodą uniknięcia skażenia żywności przez bakterie Listeria monocytogenes jest wprowadzanie w placówkach produkujących i rozprowadzających żywność skutecznie działających instrukcji GMP i GHP oraz systemu HACCP, które gwarantują bezpieczeństwo żywności. Wśród podstawowych środków zmniejszających ryzyko skażenia żywności należy wymienić: czyszczenie i odkażanie posadzek, kanałów ściekowych, urządzeń do schładzania oraz miejsc uboju zwierząt, gdyż Listeria monocytogenes preferuje do rozwoju miejsca wilgotne oraz odpady organiczne. W gospodarstwie domowym należy wiedzieć, że Listeria monocytogenes nie rozwija się w temperaturze poniżej 2°C i powyżej 45°C., ginie natomiast w czasie obróbki cieplnej (gotowanie i pasteryzacja) i pod wysokim ciśnieniem.

Produkcja żywności na małą skalę, często nawet metodami nieprzemysłowymi, stwarza problemy higieniczne. Niskie standardy sanitarne w wytwórniach, brak pełnego łańcucha chłodniczego oraz niewłaściwe przechowywanie surowców i gotowych produktów powodują, że w żywności tej może wystąpić właśnie ta bakteria chorobotwórcze.

Chorobą, którą wywołuje Listeria monocytogenes to listerioza kwalifikowana jako choroba odzwierzęca, gdzie do zakażenia dochodzi najczęściej w następstwie bezpośredniego kontaktu z chorymi zwierzętami oraz spożywania zakażonych pokarmów, a także przy wdychaniu zakażonego kurzu. Stanowi poważne zagadnienie w patologii ciąży i porodu. Na listeriozę zapadają najczęściej osoby z obniżoną odpornością. Podstawowe objawy to zaburzenia ze strony układu nerwowego oraz poronienia, zakażenia i zatrucia pokarmowe. Objawy zakażania pokarmowego bakterią imitują objawy grypy: wysoka gorączka, bóle stawów i mięśni, kaszel, itp. Objawy pojawiają się od 4 godzin do kilku dni po spożyciu zakażonego pokarmu. Na szczęście zakażenia tym drobnoustrojem są rzadkie. Podstawą profilaktyki jest przestrzeganie zasad higieny. Osoby z obniżoną odpornością nie powinny spożywać produktów wytworzonych z surowego mleka.

W 2008r. w województwie lubuskim spośród pobranych do badań 1992 próbek żywności 3 zostały zdyskwalifikowane ze względu na zanieczyszczenie pałeczkami z rodzaju Listeria. Wyrobami kwestionowanymi były: ciastko napoleonka, szynka konserwowa plastrowana i pakowana próżniowo oraz steki drobiowe. W 2009 r. do dnia 12 maja nie kwestionowano jeszcze badanych próbek środków spożywczych z powodu zanieczyszczenia ich bakterią Listeria monocytogenes.

Sporządziła: Angelika Cisek



autor:
< Wróć  
opublikował:
czytany: 5099  

Rejestr zmian
   

Drukuj   
  Zobacz Również:

Komunikat nr 3  więcej


Komunikat nr 2  więcej


Ostrzeżenie Głównego Inspektora Sanitarnego  więcej


Gorzowianie rzucali palenie w gorzowskim tramwaju profilaktycznym  więcej


Już warto zaszczepić się przeciwko grypie!  więcej


Programy edukacyjne z zakresu profilaktyki tytoniowej  więcej


KARTA CHARAKTERYSTYKI.  więcej


Opiniowanie Programów Dostosowania przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.   więcej


Zebranie członków Polskiego Towarzystwa Higienicznego Oddział w Gorzowie Wlkp. w dniu 30 marca 2012r.  więcej


W TROSCE O BEZPIECZEŃSTWO NIEMOWLĄT  więcej


Rola samorządu w profilaktyce zakażeń pneumokokowych  więcej

Zgłoś błąd  

Wojewoda Lubuski

Gorzów Wielkopolski

Urząd Marszałkowski

Główny Inspektorat Sanitarny